top of page
onder en boven gesneden

Fotografeer hier een landschap / natuur

Hier zijn enkele tips voor het fotograferen van landschappen:


  • Kies het juiste tijdstip: Fotografeer landschappen tijdens de gouden uren - net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Het zachte, warme licht kan helpen om een dramatisch effect te creëren.

  • Gebruik een statief: Gebruik een statief om trillingen te verminderen en een scherpe foto te maken. Het maakt het ook mogelijk om een lange sluitertijd te gebruiken voor creatieve effecten zoals het creëren van bewegingsonscherpte in water.

  • Let op de compositie: Maak gebruik van de regel van derden en andere compositieregels om een gebalanceerde en interessante foto te maken. Let op de voorgrond, het midden en de achtergrond van de foto.

  • Gebruik filters: Gebruik filters zoals een polarisatiefilter om reflecties in water en andere oppervlakken te verminderen en de kleuren van de lucht te versterken. Gebruik ook een grijsfilter om de belichtingstijd te verlengen voor langere sluitertijden.

  • Speel met scherptediepte: Gebruik een grote diafragma-opening (laag f-getal) om een kleine scherptediepte te creëren voor portretten of een selectieve scherpte in het landschap. Gebruik een kleine diafragma-opening (hoog f-getal) om een diepe scherptediepte te creëren om alle delen van het landschap scherp te krijgen.

  • Wees geduldig en blijf experimenteren: Landschapsfotografie vereist geduld en veel experimenteren om de beste resultaten te krijgen. Blijf oefenen en probeer nieuwe technieken uit om je vaardigheden te verbeteren.

Zie ook de tps voor macrofotografie: https://www.photoraw.be/wedstrijdonderdeel/photo-raw-10


Voorbeelden

bottom of page