top of page
onder en boven gesneden

Gebruik kleur als onderwerp.

Denk aan abstracte foto's of extreme close-ups van bloemen. Doordat vorm, structuur en herkenning van het onderwerp wegvallen, worden de kleuren zelf het belangrijkste in je foto!

Kleuren kunnen andere kleuren versterken of afzwakken, neem meer controle over de emotie die je foto overbrengt.


  • groen en rood een mysterieus effect,

  • zwart werkt dreigend,

  • geel of oranje stralen warmte uit

  • blauw heeft een koele uitwerking.


  1. Let op het licht: Licht is een belangrijke factor bij het vastleggen van kleur. Zorg voor goede lichtomstandigheden, zoals natuurlijk licht of goed kunstlicht, om de kleuren van het onderwerp te verbeteren.

  2. Maak gebruik van contrast: Contrast kan helpen om kleuren er meer uit te laten springen. Gebruik bijvoorbeeld kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel, zoals rood en groen, om contrast te creëren en de kleuren te versterken.

  3. Kies de juiste instellingen: Zorg ervoor dat de instellingen van je camera correct zijn ingesteld om kleuren goed vast te leggen. Pas bijvoorbeeld de witbalans aan om de kleurtemperatuur van het licht te compenseren en de juiste kleuren vast te leggen.

  4. Bewerk de kleuren: Na het maken van de foto kun je de kleuren bewerken om ze te verbeteren of aan te passen. Pas bijvoorbeeld de verzadiging aan om kleuren te versterken of de kleurbalans aan om de verhouding tussen verschillende kleuren aan te passen. Let op dat je niet overdrijft in de bewerkingen en het natuurlijke effect behoudt.

  5. Zoek naar interessante kleurcombinaties: Experimenteer met verschillende kleurcombinaties om interessante foto's te maken. Zoek bijvoorbeeld naar contrasterende kleuren, complementaire kleuren of kleuren die in dezelfde tintfamilie vallen.


Analoge kleurencombinaties. Kies een kleur op de kleurencirkel en combineer deze met de kleuren links een rechts hiervan. Op deze manier creeer je een mooi, rustig kleurenpalet.

Complementaire kleuren. Kies twee tegenovergestelde kleuren, deze zijn zeer contrasterend. Op deze manier kun je een wat een opvallend levendig beeld kan creëren.Voorbeelden

bottom of page